آموزش زبان انگلیسی و چگونگی شروع به این کار
به صورت کلی، جذابیت و محبوبیت استادان زبان نزد زبان آموزان باعث میشود که شاگردان بعد از مدتی به این فکر بیفتند که از جایی به بعد خودشان هم کار آموزش زبان انگلیسی را شروع کنند. در واقع بسیاری از استادان زبان انگلیسی خود زمانی زبان آموز بوده اند و علاقه و اشتیاق آنها به انتقال معلوماتشان آنها را به سوی تدریس زبان انگلیسی برده است.
اگر در حال یادگیری زبان انگلیسی هستید و سطوح مقدماتی را پشت سر گذاشتهاید، شاید چنین فکری به ذهن شما هم رسیده باشد.
آموزش حرفه ای زبان انگلیسی شغلی جذاب و کم استرس است که هرگز برای شما تکراری نمیشود چون هر روز برای شما اتفاقات جدید رخ داده و خودتان دائما هم در حال یادگیری خواهید بود. البته از طرف دیگر اگر به تدریس زبان انگلیسی به عنوان یک شغل تمام وقت نگاه میکنید، نباید انتظار داشته باشید مثل یک تاجر درآمد کسب کنید!
کار اصلی یک معلم زبان انگلیسی، تدریس کلمات و ساختارهای زبان انگلیسی به کسانی است که با این زبان آشنایی کافی ندارند. استادان زبان معمولا محیط تدریس را تبدیل به فضایی صمیمانه کرده تا زبان آموزان به یادگیری بیشتر تشویق شوند. معلمان زبان انگلیسی ممکن است انگلیسی زبان بومی (Native) بوده یا انگلیسی را به عنوان زبان دوم تا حد حرفهای آموختهاند.
ما در این مطلب تلاش میکنیم درباره شغل آموزش زبان انگلیسی بیشتر توضیح داده و به شما توضیح دهیم چه ویژگی هایی باید داشته باشید تا تبدیل به یک استاد خوب زبان انگلیسی شوید. پس با ما همراه باشید!
آموزش زبان انگلیسی چه مهارت ها و وظایفی را شامل میشود؟
اگر به فکر تدریس زبان انگلیسی هستید، قبل از هر چیز باید دانش و درک عمیقی از ساختار، گرامر، واژگان، تلفظ ها و حتی ادبیات زبان انگلیسی داشته باشید. برای تدریس بهتر خوب است که هم با اشعار، داستان ها و نقل قول های انگلیسی آشنا باشید و هم بدانید نوشتن متن اخبار، گزارش ها، مقاله ها، تحلیل ها و نامه ها به زبان انگلیسی چطور انجام میشود. یک استاد زبان باید بتواند مهارت های ارتباطی گفتاری و نوشتاری زبان آموزان از جمله تفکر انتقادی (Critical Thinking)، درک مطلب (Comprehension) و حتی حل مسئله (Problem Solving) را بهبود دهد. استادان زبان همچنین باید بتوانند با توجه به منابع آموزشی و برنامه تحصیلی موسسه برنامه درس (Lesson Plan) چیده و آن را در کلاس اجرا کنند.
چطور میتوان آموزش زبان انگلیسی را شروع کرد؟
بیشتر استادان زبان انگلیسی دارای یک مدرک مرتبط به زبان انگلیسی مثل ادبیات یا تدریس زبان انگلیسی هستند. اما در کشور ما (و بسیاری از کشورهای دیگر جهان) صرفا داشتن یک مدرک دانشگاهی زبان انگلیسی برای شروع به تدریس کافی نیست و قبل از آن باید مهارت های دیگری هم کسب کرده باشید.
پس موارد را به صورت فهرست وار نام میبریم:
- چه مدرک دانشگاهی شما زبان انگلیسی باشد و چه رشته دیگری، مهم این است که دانش واقعی و کاربردی زبان انگلیسی خود را به سطحی برسانید که بتوانید بدون هیچ مشکلی به صورت روان، بدون ایرادات ساختاری و با استفاده از دایره واژگان (Vocabulary) قابل قبولی به زبان انگلیسی ارتباط برقرار کرده و توانایی پاسخ دادن به سوالاتی که زبان آموزان سطح پایین تر ممکن است از شما بپرسند را داشته باشید.
- مرحله بعدی کار، شرکت در یک یا چند دوره تخصصی آموزش زبان انگلیسی است. چنین دوره هایی معمولا بسته به سطحی که قصد تدریس در آن را دارید متفاوت هستند اما معمولا اولین دوره ای که باید بگذرانید دوره TTC نام دارد. در کلاس های TTC مبانی اولیه تدریس زبان انگلیسی از جمله مدیریت کلاس (Classroom Management)، آموزش مهارت ها (Skills)، برنامه ریزی درسی (Lesson Planning) و رفع ایراد (Error Correction) به متقاضیان آموزش داده میشوند. یکی دیگر از کارهایی که داوطلبان در این دوره ها انجام میدهند مشاهده (Observe) کلاس های مدرسان با تجربه تر و استفاده از تجربیات آنان است.
- بعد از گذراندن دوره، وقت آن رسیده که مهارت هایی که آموختهاید را در عمل بسنجید. در این زمان بسته به موقعیت های شغلی در دسترس و سیاست های آموزشگاه ها، باید مدتی کوتاه را مشغول کارآموزی یا تدریس در سطوح کمتر حرفهای زبان انگلیسی باشید تا تجربه و تبحر شما در تدریس زبان انگلیسی افزایش یافته و بتوانید در سطوح بالاتر و مراکز آموزشی معتبرتر تدریس کنید.
چه مدارک دیگری برای آموزش زبان انگلیسی وجود دارند؟
از آنجا که مدرک TTC بسته به موسسه صادر کننده آن متفاوت بوده و میزان اعتبار آن به اعتبار موسسه وابسته است، در مرحله بعدی میتوانید یک مدرک بین المللی تدریس زبان انگلیسی مانند DELTA ،CELTA یا TESOL بگیرید.
مدرک CELTA
کلمه CELTA مخفف عبارت Certificate in Teaching English to Speakers of Other languages است. دوره CELTA توسط مراکز رسمی تحت نظر دانشگاه کمبریج در کشورهای مختلف برگزار شده و تمامی شرکت ها، موسسات آموزشی و دولت های سراسر جهان آن را قبول دارند.
دوره CELTA به سه شکل فشرده (5 هفتهای)، پاره وقت (چند ماهه) و آنلاین برگزار شده و در آن تمام هر آنچه که برای آموزش زبان انگلیسی نیاز دارید بدانید به شما ارائه میشود.
برای شرکت در دوره و اخذ مدرک CELTA، باید Advanced بودن واقعی سطح زبان انگلیسی خود را در عمل اثبات کنید (با شرکت در مصاحبه حضوری یا ارائه مدرک آیلتس با نمره Overall حداقل 7). برای شرکت در این دوره نیازی به داشتن تجربه تدریس ندارید.
متاسفانه دوره های CELTA در ایران ارائه نشده و امکان اخذ مدرک آن داخل کشور وجود ندارد. به همین علت، کسانی که قصد گرفتن مدرک CELTA را دارند جهت شرکت در دوره به کشورهای همجوار سفر میکنند.
پس از اتمام موفقیت آمیز دوره CELTA، به شما یکی از سه نمره Pass B ،Pass یا Pass A اعطا میشود که Pass A از همه بالاتر است. در صورتی که نتوانید نمره های لازم را کسب کنید، Fail شده محسوب خواهید شد.
مدرک DELTA
کلمه DELTA مخفف Diploma in Teaching English to Speakers of Other Languages است و این دوره هم درست مثل CELTA توسط مراکز دانشگاه کمبریج ارائه میشود.
مدرک DELTA نسبت به CELTA بالاتر محسوب شده و در آن تکنیک های Testing و Material Development هم ارائه میشوند.
برای گرفتن مدرک DELTA، باید مدرک CELTA یا معادل آن و حداقل یک سال سابقه مفید آموزش زبان انگلیسی داشته باشید اما در مواقع خاص ممکن است استثنائاتی هم وجود داشته باشند.
مدرک TESOL
واژه TESOL مخفف Teaching English to Speakers of Other Languages است. درست همانند TTC، مدرک TESOL متعلق به موسسه خاصی نیست و مراکز آموزشی مختلف طبق سیلابس های خود اقدام به برگزاری این دوره ها میکنند.
در حال حاضر، معتبرترین مراکز ارائه دهنده TESOL در دنیا، دانشگاه Pennsylvania در امریکا و موسسه Trinity در لندن هستند.
چطور می توان به یک استاد زبان خوب تبدیل شد؟
اصلیترین راز تبدیل شدن به یک استاد خوب زبان، علاقه و اشتیاق شما به تدریس است. در ادامه، به 10 نکته کوتاه برای بهتر تدریس کردن زبان انگلیسی خواهیم پرداخت:
برای تدریس یک درس یا مفهوم جدید راههای متفاوت پیدا کنید. هر کسی روش یادگیری خاص خود را دارد. بعضی از زبان آموزان با تصاویر راحت ترند، بعضی با تجربه کردن مفهوم در دنیای واقعی و بعضی هم به دنبال نوشته متن هستند. برای آنکه خیالتان راحت شود که همه شاگردان متوجه مفاهیم شدهاند، برای Present کردن محتوای آموزشی از راههای گوناگون استفاده کنید.
در دسترس باشید. بسیاری از زبان آموزان خجالتی بوده و از سوال پرسیدن در حضور همکلاسیهایشان وحشت دارند. به همین خاطر، شما هستید که باید با ایجاد فضایی دوستانه، سوال پرسیدن و کمک خواستن را برای آنها آسان کنید.
یادگیری را تبدیل به فعالیتی لذت بخش کنید . یادگیری زبان انگلیسی فعالیتی کاملا جدی و دقیق است اما این صحبت به این معنی نیست که کلاس های آموزش زبان انگلیسی خشک و حوصله سربر باشند. از طرف دیگر هم Fun بودن محیط کلاس به معنی شوخی و خنده از اول تا آخر جلسه نیست بلکه یعنی اینکه فعالیت ها جذاب، سرگرم کننده و انگیزه دهنده باشند.
از قبل برای کلاس برنامه داشته باشید. “همینطوری” و بی برنامه سر کلاس آمدن و داشتن این فکر که “سر کلاس کار را یه جوری جمع میکنم” هیچ وقت فکر خوبی نیست. این موضوع را زبان آموزان هم به خوبی متوجه میشوند و همین باعث خواهد شد انرژی و انگیزه شان را برای یادگیری از دست بدهند. از طرف دیگر، وقتی که از قبل برای کلاس مطلب آماده کرده باشید و دقیقا بدانید از ابتدا تا انتها چه کارهایی قرار است انجام دهید، زبان آموزان هم خواهند فهمید که تدریس برای شما کاری جدی بوده و آنها هم درس را جدی خواهند گرفت.
به تمرین های شفاهی اهمیت بدهید. صحبت کردن یکی از مهمترین بخش های یادگیری یک زبان است و فراگرفتن واژگان و ساختارهای جدید زمانی به خوبی انجام میشود که زبان آموزان آنها را در صحبت تمرین کنند.
تکنولوژی را به کار بگیرید. در استفاده از فن آوری های مدرن (مخصوصا اینترنت و شبکه های اجتماعی) در آموزش زبان انگلیسی هیچ محدودیتی وجود نداشته و همه چیز به خلاقیت شما بستگی دارد.
زبان آموزان را درک کنید. یادگیری یک زبان جدید مخصوصا برای کسانی که تازه آن را را شروع کرده اند کار آسانی نیست. همواره آموزش را محکم و جدی بگیرید اما در عین حال سختی های کار زبان آموزان را درک کنید و با اشتباهات آنان به مهربانی برخورد کنید.
بین مطالب درسی و زندگی شخصی زبان آموزان ارتباط برقرار کنید. سعی کنید زبان آموزان را در شرایطی قرار دهید که آنچه در کلاس مطرح میشود در زندگی روزمره خود تجربه کنند. برای مثال، از آنها بخواهید تا میتوانند درباره تجربیات شخصی بنویسند یا صحبت کنند.
زبان آموزان را به چالش بکشید. اصلی ترین تنیجه بیش از حد آسان بودن مطالب آموزشی، سررفتن حوصله زبان آموزان و بی علاقه شدن آنها به یادگیری است. فقط مراقب باشید که مطالب بیش از حد هم دشوار نباشند چون این هم باعث سرخورده شدن آنها خواهد شد.
به صورت مستمر مطالب قدیمی تر را یادآوری کنید. اتفاق بدی که در بسیاری از کلاس های زبان انگلیسی میافتد این است که زبان آموزان با یاد گرفتن هر کلمه یا ساختار جدیدی آن را فقط در همان جلسه ای که تدریس شده به کار میبرند و در جلسات بعدی آن را کامل کنار میگذارند.
منظور از یادآوری این نیست که در هر جلسه درس های قدیمیتر را دوباره تدریس کنید. بلکه همواره در طول ترم هرجا که فرصتی پیش آمد زبان آموزان را وادار کنید ساده صحبت کردن را کنار گذاشته و از تمام واژگان و ساختارهایی که به تازگی آموختهاند استفاده کنند. این کار هم به تسلط شما به کل محتوای آموزشی کتاب و تدریس هدفمند نیاز دارد.
به دنبال آموزش حرفه ای زبان انگلیسی هستید؟
اگر فکر میکنید علاقه و استعداد لازم را برای تدریس زبان انگلیسی دارید، ما هم آماده کمک به شما هستیم! کافی است با موسسه تماس گرفته و از مشاوره متخصصان TTC ما بهرهمند شوید. تصمیم با شماست!
تصویر سازی هم میتونه یکی از ارکان اصلی برای آموزش باشه
در ضمن مطالب آموزنده و عالی دارید