چگونه یک CV یا رزومه آکادمیک موثر بنویسیم؟
یکی از مهمترین الزامات پذیرش در موقعیت های تحصیلی در خارج از کشور ، داشتن یک رزومه یا CV آکادمیک خوب و تاثیر گذار است. اگر قصد تحصیل در دانشگاه های خارج از کشور را دارید بهتر است از اصول و استانداردهای یک رزومه یا CV و ترفندهای مهم در ارائه یک رزومه موثر با خبر باشید. همانطور که قبلا عنوان شد، داشتن CV از مهمترین الزامات پذیرش میباشد.
ورود به یک دانشگاه خارج از کشور، مستلزم مولفه هایی است که باید تامین شوند. یکی از این مولفه ها داشتن رزومه علمی است. به این صورت که تهیه رزومه علمی برای ارسال به موسسه یا دانشگاه مورد نظر، یکی از ارکان اخذ پذیرش تحصیلی است.
نحوه نوشتن یک CV یا رزومه اصولی و استاندارد
cv از کلمات Curriculum Vitae گرفته شده و به معنی برنامه تحصیلی (یا شغلی) زندگی است که لیست و توضیحاتی از سوابق تحصیلی و کاری شما می باشد.
ارائه CV در خیلی از موارد مثل استخدام لازم و اجباریست ما این مقاله را به کاربردهای CV در مراحل آموزشی و استفاده از آن به عنوان CV آکادمیک برای گرفتن پذیرش و یا استخدام در دانشگاه های خارجی اختصاص داده ایم.
اولبن قدم برای رعایت قوانین لازم برای داشتن یک رزومه کامل و استاندارد، اطمینان از کامل بودن مدارک میباشد. داشتن یک CV ناقص و غیر استاندارد حتی ممکن است به قیمت حذف شما از مراحل پذیرش تمام شود و این موضوع کاملا جدا از کیفیت آموزشی شما میباشد. پس اول یک رزومه استاندارد را بررسی و به مرور بخشهای اصلی آن را می پردازیم.
مشخصات CV آکادمیک
این مشخصات اگر چه تا حدودی شبیه نوع عادی CV برای استخدام است اما بعضی نکات برای تفاوت بخش فعالیت علمی و آکادمیک شما در این رابطه باید رعایت شود.
همانطور که قبلا اشاره شد CV آکادمیک تفاوت زیادی با رزومههای عادی دارد. بنابراین قبل از آنکه نوشتن رزومه خود را آغاز کنید بهتر است اول کلیه سوابق خود را در ذهنتان مرور کنید. کلیه سوابق آکادمیک خود را از لحاظ فعالیت دسته بندی کنید. اینکه کدام فعالیتها تحقیقاتی بوده، کدام مربوط به تدریس و آموزش بوده و مواردی که به صورت مستقل پیش بردهاید را نیز معین کنید. سعی کنید آن قسمتی را که فقط به عنوان شغل بوده و بار علمی ، آموزشی و آکادمیک نداشته را حذف نمایید و به جای آن مهارتهای شاخص خود را در موضوعات آکادمیک همچون رهبری، انضباط و دقت عمل را برجسته و بولد کنید.
اگر چه در بیشتر موارد به همراه CV از شما Cover Letter و Application Form درخواست خواهد شد اما به هر حال بهتر است برای نوشتن رزومه با توجه به شرایط در نظر گرفته شده برای موقعیت ارائه شده، CV آکادمیک خود را ایجاد کنید.
بخشهای مختلف یک CV آکادمیک
مشخصات فردی
CV آکادمیک خود را با نام، نام خانوادگی، آدرس، تلفن و آدرس ایمیل خود آغاز کنید.
علایق تحقیقاتی
علایق تحقیقاتی (Research Interests) خود را در یک پاراگراف کوتاه و یا چند بولت بنویسید.
تحصیلات
سوابق تحصیلی خود را به ترتیب از آخرین مدرک دریافتی (و در صورت اتمام مدرک دکترا) به همراه نام استاد راهنمای خود به صورتی بولت دار بنویسید.
جوایز و بورسیهها
اگر در دوران تحصیلی خود جوایزی دریافت کردید و یا جز کاندیداهای آن بودهاید به همراه سوابق بورسیههای دریافتی خود به ترتیب از آخرین مورد وارد کنید.
سوابق تحقیقاتی
سوابق تحقیقاتی خود مخصوصا در مقاطع دکترا و بالاتر را به همراه مقداری جزییات هر تحقیق بنویسید.
سوابق تدریس
سوابق تدریس، آموزش، سرپرستی و برگزاری دورههای آموزشی خود را وارد کنید. در این بخش اگر سوابق غیر دانشگاهی هم نیز داشته اید به همراه مشخصات دورهها مثل سطح دوره، نوع شرکت کنندگان و تعداد آنان بنویسید.
سوابق مدیریتی
در این بخش به سوابق مدیریت و یا سرپرستی خود در برگزاری همایشها، تشکیل گروه های علمی و دانشجویی و یا دورههای تحقیقاتی بپردازید.
دورههای آموزشی مرتبط
اگر در زمینه تدریس، تحقیق و یا موضوعات علمی مرتبط ، دورههای آموزشی را گذراندهاید آن را حتما در این بخش ذکر کنید.
مهارتهای تحقیقاتی/ فنی/ آزمایشگاهی مرتبط
اگر از مهارتهای ویژهای در این زمینه برخوردار هستید که توانایی شما را در انجام امور مرتبط نشان میدهد حتما ذکر کنید.
پروانههای ثبت اختراع
جزییاتی همچون زمینه اختراع، شرح کلی، شماره ثبت اختراع و سایر موارد مرتبط را در صورت ثبت هر گونه اختراعی بیان کنید.
عضویت در مجامع حرفهای
اگر در حوزه تخصصی خود عضو مجامع رسمی و حرفهای هستید جزییات هر کدام را به صورت تیتر وار ذکر کنید.
سوابق نشر
سابقه نشر کتاب، مقاله، تحقیق و سایر مطالب علمی خود را به همراه جزییات نشر و نقش شما در آن، به صورت بولتی ذکر کنید.
همایشها، سخنرانیها و پوسترها
مشارکت خود در همایش و سمینارهای علمی و یا سخنرانی را با بیان جزییات همکاران و موضوع ذکر کنید.
معرفین
لیست افرادی که معرف شما با توجه به تواناییها و سابقه های یاد شده شما هستند را ذکر کنید. بهتر است این افراد خود جایگاه دانشگاهی داشته باشند.
چگونه یک CV موثر بنویسیم؟
اکنون که با شرایط نوشتن یک CV اصولی و استاندارد آشنا شدید بهتر است با نکته هایی برای افزایش تاثیر رزومه آشنا شوید.
مطمئن باشید نحوه بیان سوابق و رعایت برخی نکات کوچک و جزیی کمک زیادی به افزایش اثر CV شما در زمان بررسی خواهد داشت. دقت کنید که هیئت بررسی دهها، صدها و شاید هزاران پرونده مختلف را برای جایگاهی که شما به دنبال آن هستید را بررسی میکنند و موقعیت عنوان شده را تنها در اختیار فردی میگذارد که پروندهای کامل ، موثر و درخور توجه داشته باشد.
بنابراین رعایت این نکات را در افزایش قدرت تاثیر گذاری CV آکادمیک، به یاد داشته باشید:
کم گوی و گزیده گوی:
با بولت (نقطه) موارد مختلف را برای راحتی در بررسی جدا کنید.
از بیان جزییات بیش از اندازه، توضیحات چند باره و نکات نا مربوط با موضوع به جد پرهیز کنید.
دلیل نگارش روزمه یادتان نرود:
فقط رزومه شما، عامل موثر در انتخاب شما نیست اما تدوین یک رزومه مناسب مهمترین عامل در عبور از مرحله اول گزینش است. پس فرصت داشتن یک CV آکادمیک هیجان انگیز و موثر را از دست ندهید.
شما برای موقعیت خاصی درخواست خواهید داد پس شرایط موقعیت ارائه شده را به عنوان هدف اصلی نگارش CV از یاد نبرید.
از نمونههای اصولی استاندارد برای رسیدن به هدف خود بهره ببرید.
با دلیل و مدرک صحبت کنید:
شواهد مورد نیاز در زمینه همکاری خود در پژوهش ها و تخقیقات و یا اثر (impact) مقالات خود را عنوان کنید.
حتما سعی کنید روی کارهای انجام شده، به جای احتمالات آتی تمرکز کنید.
برای نشان دادن سهم خود و یا اثر مقالات از اعداد، درصد و مقادیر کمی به جای کیفی بهره ببرید.
به هیچ عنوان اظهارات و نظرات بدون پشتوانه را ذکر نکنید.
اگر به طور خاص برای ارائه کنفرانس و یا سمیناری دعوت شدهاید حتما آن را زیر تیتر جداگانهای ذکر کنید.
مرتب باشید:
رزومه باید خوانا، ساده و به سادگی قابل کپی و اسکن باشد. برای این موضوع از فونتهای خیلی کوچک، پس زمینه رنگی و یا طرح دار و یا فاصله های فشرده بین کلمات و پارگرافها استفاده نکنید.
تا حد ممکن از به کاربردن واژگان سخت و پیچیده، غیر مصطلح، بومی و غیر علمی خودداری کنید.
از بولت گذاری به جای توضیح در پاراگرافهای جداگانه استفاده کنید.
سعی کنید از زمان ماضی برای بیان آنچه انجام دادهاید بهره ببرید به دلیل اینکه در CV آکادمیک شما به توضیح سوابق، ارتباط دارد.
راهنمای تصویری ایجاد CV
برای بزرگنمایی روی تصاویر کلیک کنید
- نمونه صفحه سوم
- نمونه صفحه دوم
- نمونه صفحه اول
اطمینان داشته باشید که CV آکادمیک شما فقط بر اساس فعالیتهای علمی، تحقیقاتی و دانشگاهی شما باشد. فقط در صورتی سابقه های غیر آکادمیک خود را ثبت کنید که ارتباط مستقیمی با جایگاهی که برای آن درخواست دادهاید داشته باشند.
نکات مهم:
- شاید لازم باشد که ملیت خود را نیز در مشخصات فردی ذکر کنید. مخصوصا وقتی که جایگاه یاد شده برای گروهی با ملیت خاص ارائه شده باشد.
- در صورتی هنوز سابقه نشر ندارید و یا این سابقه بسیار کم است میتوانید موارد در دست انتشار خود را با رعایت مشخص نمودن وضعیت (همچون در انتظار انتشار و یا در انتظار نتیجه داوری) زیر عنوان مشخص شده ذکر کنید.
- در بعضی از موارد که موضوع و یا تیتر زمینه کاری (مانند نشر، تحقیق و غیره) به زبان فارسی است حتما ترجمه معادل انگلیسی آن را نیز ثبت کنید.

خلاصه
رزومه یا CV آکادمیک شما، نشان دهنده سوابق علمی شماست اما توجه داشته باشید طراحی آن برای موقعیت های مختلف ممکن است نیاز به تغییرات اندکی داشته باشد. همراه سعی کنید تواناییهای مشخص و بارز خود را در موضوعات آکادمیک مورد نیاز برجسته نمایید و تا حد امکان ابعاد شخصیتی خود را که به برند شخصی شما تبدیل می شود نیز به صورت اجمالی در رزومه بیان کنید. تا جایی که ممکن است مختصرا موارد را ذکر کنید و از نوشتن موارد غیر ضروری و غیر مرتبط اجتناب کنید.
ممنون عالی بود